انواع شرکتهای معتمد مالیاتی
پس از تصویب قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان، مقرر شد به جای اظهارنامههای مالیاتی و فهرست معاملات فصلی موضوع ماده ۱۶۹، مؤدیان صورتحسابهای فروش خود را در قالب صورتحسابهای الکترونیکی به سامانهای برخط با عنوان سامانه مؤدیان ارسال کنند تا مبنای سازمان امور مالیاتی کشور برای محاسبه سیستمی مالیات بر ارزش افزوده ایشان قرار گیرد. در این مسیر، شرکتهای معتمد مالیاتی به عنوان واسطهی بین مؤدی و سازمان امور مالیاتی در حوزههای مختلف تأسیس شدند. به عبارت دیگر سازمان امور مالیاتی به این شرکتها مجوز داده و آنها را برای کمک به ایفای تکالیف مالیاتی به مؤدیان معرفی کرده است. این شرکتها میتوانند در قالب سه نوع مجوز فعالیت کنند:
شرکت معتمد نوع اول
این نوع شرکتها در زمینه صدور، ثبت و ارسال صورتحسابهای الکترونیکی به سازمان امور مالیاتی (سامانه مؤدیان) فعالیت میکنند و در این زمینه تجهیزاتی را راه اندازی و استانداردسازی کردهاند. بنابراین مؤدیان صورتحسابهای الکترونیکی خود را از طریق شرکت معتمد در سامانه برخط شرکت معتمد ثبت و به سامانه مؤدیان ارسال میکنند. مؤدیان، بهویژه در بخش خردهفروشی که کالا و خدمت را به مصرفکننده نهایی میفروشند، گاهی از طریق شرکت معتمد نوع اول که کارتخوانهای هوشمند در اختیار صاحبان مشاغل میگذارد، علاوه بر ثبت و ارسال، به صدور صورتحساب الکترونیکی خود نیز میپردازند. در کل شرکت معتمد نوع اول بر عملکرد مؤدیان نظارت میکند تا به سازمان از صحت عملکرد مؤدیان در ارسال صورتحسابهای الکترونیکی به سامانه مؤدیان اطمینان دهد.
شرکت معتمد نوع دوم
این نوع شرکتها تکالیف مالیاتی و قوانین پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان را به افراد و شرکتها آموزش میدهند. به عبارت دیگر از ابتدا تا انتهای قرارداد همکاری، مؤدیان طی پشتیبانی تلفنی و حضوری و شرکت در سمینارها و دورههای آموزشی حضوری و غیرحضوری، اموری مانند کار با کارپوشه سامانه مؤدیان، نحوه ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مؤدیان، انواع صورتحساب، الگوهای صورتحساب، تکالیف شرکتها و مشاغل صنفی و غیرصنفی و مشوقها و جرایم مالیاتی را آموزش میبینند. علاوه بر مؤدیان، نیروهایی جویای کار در زمینه خدمات و امور مالیاتی نیز میتوانند از آموزش این نوع شرکتها بهرهمند شوند و با تکمیل دورههای آموزشی و کسب دانش در این زمینه وارد بازار کار شوند
شرکت معتمد نوع سوم
این شرکتها نمیتوانند بر عملکرد مؤدیان نظارت کنند، بلکه فقط خدمات مشاوره (فنی و غیرمالیاتی و نیز مالیاتی) ارائه میدهند. مشاوره در زمینه تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی و همچنین خدمات مالی و حسابداری مانند نحوه محاسبه حقوق و دستمزد از جمله خدمات این نوع شرکتهاست.
چرا شرکت معتمد نوع اول را انتخاب کنیم؟
مؤدیان اغلب در ارسال صحیح و بینقص صورتحسابهای الکترونیکی به سامانه مؤدیان با ابهاماتی مواجه میشوند. از جمله ممکن است در تشخیص الگوی صورتحساب یا نوع صورتحساب خود دچار اشتباه شوند یا نحوه ثبت قرارداد پیمانکاری در سامانه مؤدیان را ندانند یا در انواع معاملات طلا و جواهر، از نحوه صحیح محاسبه اصل و اجرت و حقالعملکاری و ثبت آن در صورتحساب الکترونیکی اطلاع نداشته باشند. همچنین گاهی قانون مربوط مانند مهلت ارسال صورتحساب به سامانه مؤدیان تغییر میکند و مؤدیان ممکن است از آن بیاطلاع بمانند. با توجه به این ابهامات و پیچیدگیها، چه بسا ارسال شخصی صورتحسابهای الکترونیکی اشخاص حقیقی و حقوقی با موفقیت همراه نباشد و حتی ایشان را مشمول جرایم سنگین مالیاتی کند. شرکت معتمد نوع اول علاوه بر اینکه طی پشتیبانی بیستوچهارساعته بر نحوه ارسال صورتحسابهای الکترونیکی مؤدیان (تلفنی یا مجازی) نظارت میکند، در صورت رد صورتحساب توسط سازمان امور مالیاتی، دلیل رد صورتحساب را به مؤدی توضیح میدهد و او را در اصلاح صورتحساب و ارسال صحیح آن به سامانه مؤدیان کمک میکند. همچنین با حفظ اصل محرمانگی، صورتحسابهای هر مؤدی را جمعآوری میکند و در صورت نیاز مؤدی، آن را در قالب گزارش در اختیار وی میگذارد. بنابراین مؤدیان ترجیح میدهند زیر نظر شرکت معتمد نوع اول به ارسال صورتحسابهای الکترونیکی خود به سامانه مؤدیان بپردازند تا هم از پشتیبانی و نظارت کارشناسان شرکت معتمد بهرهمند باشند و هم در صورت عدم ارسال صورتحساب به سامانه مؤدیان در موعد مقرر، مسئولیت پرداخت جریمه را از خود رفع و به شرکت معتمد محول کرده و با امنیت خاطر به ایفای تکالیف مالیاتی خود پرداخته باشند.
بنابراین برخی وظایف شرکتهای معتمد مالیاتی نوع اول را در ادامه می آوریم:
- آموزش صدور، ثبت و ارسال صورتحسابهای الکترونیکی به مؤدیان؛
- اخذ شناسه یکتا برای مؤدیان از کارپوشه اختصاصی ایشان؛
- ارسال صورتحسابهای الکترونیکی به سامانه مؤدیان؛
- آموزش کار با کارتخوانهای هوشمند از طریق نرم افزارهای اندرویدی نصب شده روی آن.
بدون دیدگاه